Koliko vrsta noževa imate u svojoj kuhinji? Vjerojatno se nekoliko različitih vrsta krije u vašoj ladici ili bloku za noževe, ali koristite li ih pravilno? Znate li razliku između kuharskog i Santoku noža? Donosimo jednostavan vodič kroz uobičajene vrste noževa za kuhanje i njihovu svrhu.
Razlikujemo mnogo vrsta noževa, ali vrhunski kuhari tvrde da se 4 osnovne vrste trebaju nalaziti u svakoj kuhinji. Ovi noževi dovoljni su vam za svladavanje gotovo svih kuharskih tehnika.
Nož za guljenje
Multifunkcionalan i lagan nož za guljenje svojim oštrim i preciznim rubom predstavlja savršen alat za zahtjevnije poslove poput guljenja voća i povrća, čišćenje škampa ili dekoriranje hrane. Ubraja se među osnovne vrste noževa koje svaka kuhinja mora imati.
Kuharski nož
Ovaj nož ima oštricu dužine između 15 i 35 centimetara. Karakterizira ga krivulja oštrice koja se zavija prema vrhu. Zbog karakteristika koje ga čine multifunkcionalnim ovaj nož može se upotrebljavati za čišćenje, rezanje i sjeckanje te je stoga neizostavan dio svake kuhinje.
Univerzalni nož
Iako podsjeća na nož za kruh, oštrica ovog noža nešto je kraća i puno oštrija. Osnovna je funkcija ovog noža precizno i tanko rezanje, posebno namirnica koje su sklone „trganju“ prilikom rezanja.
Santoku nož
U skladu s trendovima u kulinarstvu, ovaj nož japanskog porijekla brzo se nametnuo kao nužan alat svakog kuhara. Santoku nož zbog specifičnog dizajna onemogućuje lijepljenje hrane za nož te pruža savršen balans između oštrice i drške.
jutarnji.hr
Nema komentara:
Objavi komentar