jednostavan kolač sa jogurtom i borovnicama
Sastojci
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- 160 g jogurta (sobne temperature)
- 40 g kiselog vrhnja
- 45 g putera
- pola kašike limunovog soka
- 50 g brašna
- 20 g Gussnela Dolcela (gustina)
- i još borovnice
Koristili smo
Priprema
- 1.Pećnicu zagrijati na 160 C. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Umutiti snijeg od bjelanjaka; postepeno dodavati šećer. Miksati oko 4 minute. Sjediniti jogurt, otopljen (i ohlađen) puter i limunov sok. Dodati vrhnje i žumanjke, pa sve umutiti. Sjediniti brašno i gustin, pa dodati u smjesu. Pažljivo sjediniti. Dodati trećinu snijega od bjelanjaka, pa pažljivo sjediniti špatulom. Postupak ponoviti još 2x; sa preostale 2/3 snijega. Dublji kalup (ili šerpu), promjera oko 20 cm, obložiti papirom, pa sipati polovinu smjese. Preko rasporediti borovnice. Preko borovnica sipati ostatak smjese. Na vrh rasporediti 20-tak borovnica. Kalup staviti u dublji pleh, napunjen vodom.
- 2.Peći na 160 C oko 60 minuta.
- 3.
- 4.Po ukusu, posuti prah šećerom, rezati na parčad, pa poslužiti!coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar