petak, 25. kolovoza 2017.

SIPA: Nemamo saznanja da se državljankama BiH plaća za nošenje marame


Iz SIPA-e su za Klix.ba kazali kako Državna agencija za istrage i zaštitu, imajući u vidu aktuelnu sigurnosnu situaciju u svijetu i prisutne trendove, u saradnji sa drugim sigurnosnim organima u BiH i svijetu, kontinuirano prikuplja saznanja, razmjenjuje informacije i poduzima potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju svakog vida radikalizma i drugih pojava koje se mogu negativno odraziti na sigurnosnu situaciju u BiH. 

Na pitanje o tome da li imaju informacije da se državljankama plaća za nošenje marame, kako bi se promijenila slika društva, odgovorili su da nemaju. 

"U vezi s vašim drugim pitanjem, obavještavamo vas da SIPA ne raspolaže saznanjima o prisustvu takve pojave u BiH", rekli su nam iz SIPA-e. 

Podsjećamo, reakciju bh. javnosti nedavno je izazvao ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana.

"U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu", smatra Kurz i ističe da to ne smijemo gledati bez djelovanja.

klix.ba

Nema komentara:

Objavi komentar