petak, 25. kolovoza 2017.

Sarajevske škole mogu primiti još 215 učenika: Pročitajte gdje ima slobodnih mjesta

Neki od učenika uputili su molbe Ministarstvu jer se žele prebaciti u drugu školu, rekla je Čolić
Nova školska 2017/2018. u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo počinje u ponedjeljak, 4. septembra. Savjetnica ministra obrazovanja KS-a Nihada Čolić kaže da je broj upisanih učenika u prve razrede osnovne škole u blagom porastu u odnosu na ranije godine. Konačan broj upisanih učenika bit će poznat nakon drugog upisnog roka, koji će biti završen 30. augusta.

Udžbenici

Istaknula je da je u toku i proces nabavke udžbenika koji će biti podijeljeni učenicima prvih razreda u stanju socijalne potrebe. Za učenike razredne nastave od septembra će biti osigurani ormarići u koje će moći ostavljati opremu za tjelesni odgoj, pribor za likovno i druge stvari koje su im potrebne za praćenje određenih nastavnih predmeta.
Ona kaže i to da je u nekim srednjim školama u KS-u ostalo još 215 slobodnih mjesta i da učenici koji se nisu uspjeli upisati ni u prvom ni u drugom roku, do kraja ovog mjeseca mogu predati dokumente u te škole. Slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petoj gimnaziji, Gimnaziji Dobrinja, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, srednjoškolskim centrima u Vogošći, Hadžićima i Ilijašu, te u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Molbe

- Neki od upisanih učenika uputili su molbe Ministarstvu jer se žele prebaciti u drugu školu, ali za to nisu ispunili uvjete. Kriteriji za upis su bili jasni, učenici su upisani u skladu s tim. Međutim, molbe koje se odnose na bolest učenika i prelazak iz drugih kantona u KS bit će vjerovatno razmatrane, kazala je Čolić i dodala da je oko 80 molbi pristiglo u Ministarstvo za obrazovanje KS-a.
Nastava u prvom polugodištu u novoj školskoj godini trajat će do 31. decembra, kada za učenike počinje četverosedmični zimski raspust.
oslobođenje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar