Jesen je tu i pravo je vrijeme da pođete razmišljati o desertima i jelima koje možete napraviti od svježih jabuka.
1.Umak od jabuka
Jedna od vrlo popularnih poslastica od svježih jabuka jeste umak od jabuka, a što je vrlo važno veoma ga je lako napraviti. Ogulite jabuke i izrežete ih na sitne komadiće, stavite u šerpu, dodate čašu vode i kašiku šećera i pustite da lagano pirja. Nakon što jabuke postanu mekane, potrebno ih je izblendati, možete koristiti blender, sjeckalicu, štapni mikser, u zavisnosti šta imate. Nakon toga smjesu vratite u šerpu i stavite na laganu vatru. Dodate cimet šećer i voila-domaći umak od jabuka! Mi ga prosto obožavamo.
2.Karamelizirane jabuke
Ovo nam je takođe omiljeno. Pravljenje karameliziranih jabuka je super jednostavno. Samo rastopite nekoliko bombona od karamela (vrlo je važno da to radite na laganoj vatri i uz stalno miješanje da ne bi zagorilo). Nakon što ste dobile tećni karamel, držite ga na još nižoj temperaturi. Uzmite velike drvene čačkalice i zabodite ih sa donje strane u sredinu jabuke, a zatim jabuke namočite u karamel. Dok se karamel još nije stisnuo mi pospemo jabuke sa narendanom čokoladom ili orasima, i to je to. Pustite da se karamel stisne i karamelizirane jabuke su spremne za posluživanje.
3.Male pite od jabuka
Ovaj recept je odličan.
Mi kupimo gotovo tijesto i narežemo jabuke. Pospemo jabuke s cimet šećerom, i filujemo tijesto. Nafilovano tijesto uvaljamo u rastopljeni maslac i u malo više cimet šećera. Pećemo na 350 stepeni dok naše pitice ne dobiju zlatno smeđu nijansu.
4.Osmjesi od jabuka
Možda vam zvuči smiješno, ali ovo je slatka i zdrava grickalica . Potrebno je izrezati dvije kriške jabuke i namazati kikiriki maslac na po jednoj strani svakog komada. I onda stavite grožđice i orahe na kikiriki maslac i sastavite kriške na vrhu kako bi jabuke izgledale kao blesavi smiješak.
5.Ražnjići s jabukama
Super ideja za večeru su ražnjići s jabukama. Trebate samo narezati komade piletine i jabuke, te ih poslagati na ražnjić. Možete ih marinirati u umaku po želji i onda ih samo pečete na roštilju dok piletina ne bude gotova.
6.Palačinci od jabuka
Ovo nam je omiljeno za doručak. Samo dodate umak od jabuka u smjesu za palačinke i izmiksate sve zajedno. Palačinke ne samo da imaju fantastičan okus jabuke, nego su i sočne.
7.Pržene jabuke
Da, jabuke možete čak i pržiti. Rastopite maslac u tavi i dodate narezane kriške jabuke i prpržite ih sa malo soli i smeđeg šećera, možete takođe koristiti i cimet šećer. Ne možemo vam ni opisati kako je ovo dobro, naročito ako na vrh stavite sladoled od vanilije.
Drago nam je što je stigla jesen i sezona jabuka, jer smo se zaželjele svih ovih poslastica. Koje se vama najviše sviđaju?
zenskemaleteme.com
Nema komentara:
Objavi komentar