Nema konkurencije dobrom gulašu, a znaju to i Irci koji su pronašli idealan recept s kojim, izgleda, vole začiniti razna jela.
Sastojci:
1 kg janjetine
marinada od crvenog vina
800 g krompira
2 mrkve
500 g luka
2 lista lovora
1 l mesnog temeljca
1 kašika isjeckanog peršuna
so, biber
Priprema:
- Janjetinu izrežite na komade pa marinirajte u prethodno pripremljenoj marinadi barem dva sata.
- Krompir ogulite, operite i izrežite na četvrtine, a luk i mrkvu isijecite na kolutiće.
- U lonac složite red krompira, red luka, red janjetine koju ste prethodno ocijedili od marinade, zatim još red luka i krompira, pa dodajte temeljac i toliko vode da prekrije sastojke.
- Potom dodajte listove lovora ako ih niste dodavali u marinadu, te začinite solju i biberom.
- Poklopite posudu, te zagrijavajte do ključanja. Kada gulaš proključa nastavite kuhati na laganoj vatri, bez miješanja, dok krompir ne omekša.
- Prije posluživanja pospite svježe isjeckanim peršunom.
Marinada od crvenog vina:
500 ml crvenog vina
3 glavice bijelog luka, zgnječene
2 supene kašike isjeckanog ruzmarina ili majčine dušice
1 supena kašika mljevenog crnog bibera
Priprema marinade:
Najbolje je luk zgnječiti odmah, te biber samljeti direktno u mješavinu. Ukoliko vam nisu dostupni svježi začini možete koristiti i suhe. Mješavinu dobro utrljajte u meso, te meso pažljivo posložite u posudu i prelijte ostatkom mješavine. Ova marinada izvrsna je za mariniranje većih komada janjetine ili teletine.
avaz.ba
avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar