Ispeći cijelo pile mnogima se čini nemoguća misija jer ne znaju kako da meso na kraju bude sočno i mekano, a korica hrskava.
Sastojci:
jedno pile od oko jednog kilograma
maslinovo ulje ili omekšani maslac
1 kašika soli
biber
limun, prema želji
svježe začinsko bilje, ono koje najviše volite
čehno bijelog luka
Priprema:
- Pećnicu je potrebno zagrijati na 230 stepeni, a zatim stavite sve sastojke na jedno mjesto i krenite s pripremom. Ako čistite pile sami, sve unutarnje organe možete spremiti za kuhanje juhe ili temeljca. Inače ga je dovoljno samo oprati pa posušiti papirnatim ručnicima od viška vode.
- Utrljajte maslac ili maslinovo ulje pa izdašno posolite. Ako se pitate zašto prvo ulje pa so, to je zato što će se so bolje zadržati i tako će korica na mesu biti hrskavija.
- Opcionalne namirnice poput limuna, bijelog luka i začina stavite u unutrašnjost pileta, a prsa u posudi za pečenje trebaju stajati prema gore. Kada se pećnica zagrije, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 50 minuta ili još malo duže ako vam se čini da nije gotovo.
- Nakon što se ispeklo, pile stavite na dasku za rezanje pa pustite da odstoji 15 minuta. Za to vrijeme taman stignete složiti salatu ili postaviti sto. Nakon što razrežete meso i objedujete, ostatke u frižideru možete držati nekoliko dana, a u zamrzivaču oko tri mjeseca.
avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar