četvrtak, 10. studenoga 2016.

Smanjuje hlosterol, čisti debelo crijevo, smanjuje šećer...

Da bi ste bili zdravi, ovu namirnicu jedite tokom zime! Smanjuje šećer, hlorestero i čisti debelo crijevo!



Grožđice nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suhog voća. To je cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava.

Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima. 

Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Peariju tokom pohoda na Severni Pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa. 

Danas je najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna ljekovita svojstva. 

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim djelovanjem 

Grožđice su odličan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. 
 Dobar su izvor minerala kalcijuma, željeza, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline. 

100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija; 79,8 grama ugljikohidrata; 3 grama proteina; 0,5 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe). 

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, te poboljšavaju probavu.

 Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija 

Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu da nadoknadi potrebne vitamine i minerale. 

Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u liječenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca. 

Deluju antiupalno i antikancerogeno

 Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol – polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno delovanje, a ujedno smanjuje i holesterol.

 Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog crijeva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alchajmerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Preuzeto sa:prirodna-medicina.info

Nema komentara:

Objavi komentar