utorak, 8. studenoga 2016.

Kupus - liječnik siromašnih! Lijek za reumu, išijas, cirozu jetre...

Kupus su travari nazivali “liječnik siromašnih”, jer se lako uzgajao, dobro je rodio, njime se obilno hranilo, a uz sve to prirodno je liječio. Ovdje dajemo jednostavne recepte za liječenje pomoću kupusa.


Iako svi znamo da je kupus zdrava hrana, većina ga pogrešno priprema, jer kupus kuhanjem izgubi polovicu svojih ljekovitih sastojaka. U njemu je obilje vitamina A, B i C, zatim kalcija, kalija i mnogih drugih minerala. Usto kupus ima mliječnu i druge kiseline koje sprečavaju prelazak škroba i šećera u mast, pa tako sprečavaju debljanje.
Da bismo sve njegove vrijednosti sačuvali, kupus se treba jesti sirov. Ako imate slabe zube, možete kupus samljeti ili iscjeckati te jesti polagano da se dobro pomiješa sa slinom i sažvače pa tako ne stvara probavne smetnje. Može se koristiti kao zdrava hrana, sok, čaj, hladan ili topao oblog.

Sokovi
Preporučuju se kao lijek protiv želučano-crijevnih smetnja, čira želuca, nadutosti, zatvora, glista. Preventivno služi za otpornost organizma, te za proljetno čišćenje organizma od štetnih i otrovnih tvari koje su se preko zime nakupile u tijelu. Također služi protiv živčane napetosti, nesanice, depresije (“vječno umorni”). Smatra se da najviše doprinosi vitamin U, koji se nalazi u sirovom zelju. Sokovi moraju biti svježi, a dobiju se tako da se čisti listovi samelju, a sok istisne.
Kod reume i artritisa kombinira se s kupkama i toplim oblozima. Svježi sok uzima se 4–5 puta dnevno, do dvije čaše jedan sat prije jela, kroz mjesec dana. Nakon stanke od 4-6 mjeseci, to se može ponoviti. Sok možete napraviti za cijeli dan i čuvati ga u hladnjaku.
Sirup možete koristiti za grgljanje protiv angine. Kod gubitka glasa i smetnji na dišnim putevima, pije se topao sok s medom. Iscijeđeni sok skuhajte s istom količinom meda ili šećera, te ga ostavite da se hladi. Uzimajte 6-8 žlica dnevno.

Hladni oblozi
Kod rana, vena, čireva i opekotina stavite zavoj od svježeg lista koji možete omekšati ako ga potopite na jedan sat u maslinovo ulje ili izvadite zadebljane dijelove i malo zgnječite. Zavoj mijenjajte dvaput dnevno. Možete ga stavljati i kod uboda pčele, ose ili pauka.

Čaj
Kod ciroze jetre, dizenterije i crijevnih bolesti uzmite dva velika svježa lista na jednu litru hladne vode i kuhajte jednu do dvije minute. Popijte 2-3 šalice na dan. Istu količinu koristite kod pročišćavanja krvi, a za proljetnu kuru popijte do 5 šalica kroz tjedan dana.

Topli oblozi
Primjenjuju se kod uloga, reuma, išijasa, proširenih vena, čireva, hemoroida. Prije stavljanja, listove zagrijte glačalom i mijenjajte dvaput dnevno. Tople listove kupusa stavljamo kod jakih bolova jetre, želuca, proljeva i menstrualnih tegoba na donji dio trbuha. Kod prehlade i astme stavljamo ih na prsa i grlo, a kod migrene na čelo. Za migrenu treba staviti 4 lista kupusa jer oblozi moraju biti jači. Oblog držimo 5 minuta pa skinemo, no možemo ga promijeniti više puta dnevno.

Rasol
Vrlo je bogat mliječnom kiselinom, ali samo kada je nekuhan. Dobar je lijek za čišćenje i jačanje krvi. Uništava parazite u crijevima te liječi zatvor i bubrežne bolesti, a uzima se 2-3 puta tjedno. Rasol treba razrijediti ako je jako slan ili kiselo zelje sažvakati, sok progutati, a ostalo ispljunuti. Rasol je najbolji mlak, a pije se 1-2 čaše prije ili poslije jela.

Za ljepotu
Kupus je veoma važan jer ga imamo na raspolaganju cijelu godinu. Koriste se svježi listovi, sok, te kiseli kupus.
Kiseli kupus: za masku treba oko 200 g. Operite kupus da ne bude slan, a zatim obložite lice i vrat. Možete ga samljeti pa sokom namazati kožu. Držite 20 minuta, zatim isperite mlakom vodom i namažite biljnim uljem protiv bora i za lijep ten. Maska je naročito povoljna za krutu, masnu i nečistu kožu.
Svježi kupus: primjenjuje se na isti način, jedino se listovi moraju zgnječiti da postanu vlažni. Možete ga samljeti i istisnuti sok. Sok nanosite na čistu kožu dvaput dnevno. Veoma je učinkovit jer je bogat vitaminima i mineralima. Zateže kožu, obnavlja stanice i nema popratnih pojava.

Preuzeto sa: studiomaras.com

Nema komentara:

Objavi komentar