Hrskav i zdrav pomfrit iz rerne koji i sportisti preferiraju!
Pomfrit je tako hrskav, divan, mirisan i….masan. I nezdrav. Kada sam saznala za zdraviju varijantu, pečenu u rerni, oduševila sam se. Još kad sam čula da postoji opcija sa slatkim krompirom, koji je bolja alternativa, sreći nikad kraja.
Slatki krompir je kao i običan krompir, odličan izvor vlakana. Skrobna namirnica, idealan je kompanjon za ručak a odlično se snalazi i kao glavna zvezda obroka uz neku finu salatu. Ono što ga čini boljim izborom od običnog krompira je to što je nutritivno superiorniji a kalorijski inferiorniji.
Po bogatstvu vlakana prednjači u odnosu na obični krompir. Izuzetno je bogat vitaminom A, čak obezbeđuje veliki deo dnevne potrebe za unosom ovog vitamina. Tu su još i vitamin B6, vitamin C i vitamin D. Bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, manganom i kalijumom. Sve u svemu jedna zdrava bombica, bogata ugljenim hidratima i sa samo 90 kalorija za 100g.
Uvrstiti ga u nedeljni meni nije uopšte teško. Izuzetno je blagog ukusa i super se slaže sa mnogim namirnicama. E sad, ako se odlučite za pravljenje pomfrita u dubokom ulju, zaboravite na zdravlje jer ta masnoća će sve iole dobro iz slatkog krompira baciti u zapećak.
Odlučite se za jednako hrskavu i super finu varijantu iz rerne. Nećete zažaliti.
Pomfrit od slatkog krompira
Za dve osobe:
- 1 veći slatki krompir
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja od komina masline
- So
- Rernu uključite na 220°C.
- Slatki krompir dobro operite četkicom i isecite na štapiće približno iste veličine i debljine. Stavite ih u jednu veću činiju i pospite sa brašnom, alevom paprikom, belim lukom i solju. Izmešajte sve tako da svaki štapić bude prekriven sastojcima.
- Veću tepsiju prekrijte sa papirom za pečenje i poređajte štapiće jedno pored drugog, bez da se dodiruju i preklapaju. Pospite uljem preko i stavite ih da se peku.
- Nakon 15 minuta, prevrnite štapiće i ostavite da se peku još 10 minuta. Kda se zarumeni sa svih strana, gotov je.
- Dužina pečenja pomfrita zavisi od debljine štapića i jačine rerne. Ukoliko isečete deblje štapiće, potrebno je duže peći i češće okretati kako ne bi izgoreli spolja a iznutra ostali sirovi.
- Dok je još vreo, pospite sa parmezanom i svežim origanom i poslužite odmah uz kečap ili neki drugi omiljeni umak.
Preuzeto sa: trčanje.rs
Nema komentara:
Objavi komentar