Jabukovo sirće je veoma zdravo pa se nerijetko upotrebljava i kao prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti i tegoba. Ono je potpuno prirodan produkt koji nastaje procesom fermentacije jabuka koja ima dve faze. U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol a u drugoj daljom fermentacijom alkohola dobija se sirće. Čitav proces traje od 3 do 4 nedelje, u zavisnosti od temperature.
Detaljnije o tome kako se pravi jabukovo sirće
Da bi napravili jabukovo sirce potrebne su nam samo jabuke (ukoliko je moguće divlje) i šećer. Na 10 kilograma jabuka dovljno je svega 50 do 100 grama šećera, a ukoliko su jabuke baš slatke onda šećer nije ni potreban. Oprane jabuke dobro usitniti (samljeti ili narendati) sve zajedno sa sjemenkama i korom. Dodati šećer i izmiješati. Jabuke će pustiti sok a mi cemo ih sve sa tim sokom staviti u odgovarajući veći sud i prekriti čistom rastresitom krpom ili višeslojnom gazom. Tradicionalno se jabukovo sirće pravi u drvenim burićima kojih i danas ima u seoskim gazdinstvima. Kakva god posuda bila, ostavićemo jabuke da odstoje dok se ne završi kompletan proces fermentacije (uglavnom to traje od 3 do 4 nedelje) a kada će biti gotovo saznat ćemo na osnovu procjene kiselosti sirćeta. Što znaći da ćemo nakon nekog vremena morati da probamo. Pored toga, tokom čitavog perioda valjalo bi da jabuke povremeno i promiješamo. I veoma je bitno da im za svo to vrijeme obezbijedimo optimalnu temperaturu, a to je između 18 i 25° C.
Na kraju, kada procijenimo da je jabukovo sirće gotovo, smjesu procijedimo kroz višeslojnu gazu jer želimo da sirće bude lijepo i bistro, nalijemo u staklene flaše, flaše dobro zatvorimo i čuvamo ga tamo gdje čuvamo i drugu zimnicu. Ukoliko smo dobro obavili posao rok trajanja jabukovog sirćeta bi trebao biti neograničen a pošto je ova tečnost veoma zdrava i ljekovita ne bi trebala samo da stoji već i da se troši.
Kako koristiti jabukovo sirće
Jabukovo sirće je prije svega prehrambeni proizvod. Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo. U kuhinji se upotrebljava u salati, kao dodatak kuhanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Znači, jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od svakog drugog sirćeta, do te mjere da se često upotrebljava kao lijek.
Stari Rimljani koristili su jabukovo sirće kao osvezavajuci napitak dok su ga neki drevni narodi svrstavali u eliksir mladosti i zdravlja. Hipokrat je pominjao jabukovo sirce u relaciji sa antibiotikom.
Jabukovo sirće kao lek
Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovog sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno (bijelo) sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabučnu kiselinu. Pored njih, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Bitan sastojak jabukovog sirćeta je i kalijum, kojeg sadrži u velikoj mjeri. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u tijelu. Utiče na pravilan rad mišića, crijeva kao i na srčani ritam.
Jabukovo sirće upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasišta, blagotvorno djeluje na kožu glave, otklanja perut a kosi daje sjaj. Zato je potrebno napraviti rastvor koji sadrzi 1 litar vode i 1 dl sirćeta.Nekada se u velikoj mjeri koristilo za suzbijanje parazita kao sto su vaši. Ono ne ubija vaši ali uklanja gnjide sa kose što sprječava dalje razmnožavanje ove gamadi.
Čisto ili razrijeđeno sa vodom, u razmjeri 1:1 umiruje opekotine.
Vodena kupka u koju je dodano jabukovo sirće ublažava opekotine na koži izazvane suncem.
Pošto podstiče proces metabolizma, ubrzava sagorevanje masti koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vrijeme ručka popije i jedna čaša vode u kojoj je rastvorena jedna kašika jabukovog sirćeta.
Za liječenje reumatoidnog artritisa preporučuju se oblozi od jabukovog sirćeta primijenjeni na bolne zglobove.
Zatim, za suzbijanje raznih kožnih oboljenja, na prvom mestu ekcema.
Jabukovo sirće i med
Narodna medicina jabukovo sirće u kombinaciji sa medom i vodom preporučuje za otklanjanje hroničnog umora. Za to je potrebno u 2 dl prokuhane vode rastvoriti dvije kašike meda i dvije kašike sirćeta. Pije se jednom dnevno, nakon večere.
U zapadnim zemljama vjeruje se da ovaj eliksir ima čudotvorno dejstvo na fizičko i psihičko zdravlje ljudi pa se preporučuje za podsticanje varenja, cirkulacije krvi, zatim za liječenje bolesti grla, bubrega, srca i krvnih sudova. Doktor Paul Bragg iz Kalifornije, napisao je veliki broj tekstova u kojima se nalaze savjeti i recepti na bazi jabukovog sirćeta i meda.
Napomena: Umjerena upotreba jabukovog sirćeta obicno nema negativnih nuspojava osim kod osoba koje imaju stomačnih tegoba kao sto su pojačana želučna kiselina, gastritis, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.
Preuzeto sa:ljekovitebiljke1.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar