ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Celer (Apium graveolens) - lijek i dodatak jelima


Celer (Apium graveolens)

Porodica: Štitarke (Apiaceae, Umbelliferae)
Hrvatski naziv: Celer, čereviz, selen
mokriš, metlica, opih, petrusin vodeni, sedan, šelin
Podrijetlo: Južna Europa
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Sjemenke se koriste u ljekovite svrhe, mladi listovi, sjemenke i korijen u kulinarstvu

Dvogodišnja biljka s uspravnom, bridastom stabljikom. Mesnati, gomoljast odebljali korijen. Cvate od juna do septembra.

Esencijalna ulja dobivaju se destilacijom sjemenki ili cijele biljke vodenom parom. Glavni sastojci su monoterpeni (uglavnom limonen), seskviterpeni (β-selinen) i ftalidi 3-n-butilftalid i sedanolid.
Svježe stabljike i listovi beru se od juna do kraja avgusta, gomolji se iskopavaju od sredine septembra sve do zime.

Celer se koristi za liječenje reume, artritisa i gihta. Djeluje kao diuretik i protuupalno. Pomaže organizmu u izlučivanju mokraćne kiseline, koja može pojačati neugodne simptome nekih poremećaja.

Celer je i mokraćni antiseptik, koristi se za liječenje cistitisa, uretritisa i bubrežnih kamenaca.

Potiče lučenje žuči i obnavljanje stanica jetre.

Oblici i doziranje

Ljekovitih tvari im najviše u svježe iscijeđenu soku iz gomolja, stabljika i listova. Sadrži obilje vitamina A, B, C i E. Sok se uzima tri puta na dan prije jela, sam ili pomiješan s drugim sokovima.

Ograničenja u primjeni
Ne korisiti na koži zbog fototoksičnog djelovanja. Zbog iritativnog djelovanja ne koristiti kod akutnih upala bubrega.


Kulinarstvo

Upotreba celera u kulinarstvu je vrlo raširena. Sirov celer (korijen i stabljika) se koriste za salate. Dodaje se pri kuhanju velikog broja jela za poboljšanje okusa. Sjemenke su začin, dodaju se u maloj količini u juhe, meso i umake te daju papren okus. Korijen celera se koristi i kao prilog i za salate.
Celer kao začin potiče tek, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuće na cijeli organizam.





Nema komentara:

Objavi komentar