nedjelja, 15. siječnja 2017.

2 zimske poslastice koje možete napraviti u svako doba!

Zar ne volimo svi kada zimi u glavnoj ulici zamiriše svježe pečeno kestenje ili kada uđete sa hladnog u omiljeni kafić i naručite toplu čokoladu, pa šolju prigrlite kako biste ugrejali ruke? Naravno da volimo! Ali u ovim poslasticama možete uživati i kod kuće! Predstavljamo Vam najbolje recepte za vašu omiljenu grickalicu i napitak u toplini doma.
PEČENO KESTENJE
Na ovaj način kestenje je odličnog ukusa. Veoma se lahko ljušti, tako da ostanu cijeli jestivi plodovi.
500g sirovog kestenja
1. Odabrati zdrave i čvrste plodove kestena.
2. Svaki kesten, reckavim nožem malo dublje, zasjeći poprijeko ili u iks. Ovo je vrlo bitno, jer će se tako ljuske sa kestenja najlakše odvojiti.
3. Zasječeno kestenje staviti u lonac, naliti ih hladnom vodom i zagrijevati na ringli do tačke ključanja.
4. Čim voda proključa skloniti sa ringle, prosuti vodu i kestenje staviti u pleh, pa u zagrijanoj rerni na 220°C peći 30-40 min.
5. Ispečeno vrelo kestenje izručiti u plastičnu kesu, uviti da nema vazduha, pa kesu obmotati novinskom hartijom.
6. Ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji oko 10 min., da se kestenje tako potpari i prohladi.
7. Očistiti ih od spoljne ljuske i staviti ih u činijicu za posluženje i jesti uz vino.

TOPLA ČOKOLADA
Za pripremu tople čokolade trebaće Vam:

400ml mlijeka
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike šećera
3 reda čokolade (crne, mliječne ili bijele)
1 supena kašika gustina
Priprema
1. Sve sastojke staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha.
Možete kuhati do željene gustine.
2. Sipati u čaše, šolje, dekorisati po želji šlagom i mrvicama čokolade i služiti uz keksiće.



Izvor: infokg.rs

Nema komentara:

Objavi komentar