Zasigurno razmišljate o zimskim danima (i noćima) te kako ćete se ugodno smjestiti u svoj omiljeni trosjed uz šalicu ugodnog toplog napitka u društvu svojih najmilijih.
Baš iz tog razloga odlučili smo se objaviti našu top 10 listu recepata za napitke koje ćete sa užitkom konzumirati u hladnim zimskim večerima, nakon večere kao piće, kao alternativa za desert ili čisto onako u naslonjaču uz zanimljiv film.
1. Napitak ala Vruća pita od jabuka - Mmmm, domaća pite od jabuka jedan je od omiljenih jesenskih poslastica mnogih, a ovaj recept za napitak prikladan za prohladno vrijeme je upravo savršenstvo! Zamislite svu čaroliju okusa vruće pite od jabuka u tekućem obliku koje možete pijuckati u toplini svoga doma dok vani "brije" zima.
Sastojci:
60 ml Tuaca likera
vrući jabučni cider
šlag
cimet štapić za ukras
60 ml Tuaca likera
vrući jabučni cider
šlag
cimet štapić za ukras
Tuaca liker sipajte u šalice te dodajte vrući jabučni cider, pa prelite sa šlagom. Ukrasite sa štapićem od cimeta.
Napitak od čokolade sa cimetom i đumbirom
Ovaj topli napitak za hladne dane zvuči upravo kao da je sišao sa polica Starbucksa, a svojom maštovitošću definitivno će očarati svakoga ko ga kuša ostavljajući u ustima toplo i ugodan okus, koji će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce.
Sastojci:
200 ml vode
10 g svježeg krojena đumbira
150 g čokolade za kuhanje
60 g gorke čokolade
400 ml slatkog vrhnja
žličica cimeta
200 ml vode
10 g svježeg krojena đumbira
150 g čokolade za kuhanje
60 g gorke čokolade
400 ml slatkog vrhnja
žličica cimeta
Očišćeni korijen đumbira narežite na kolutiće, stavite u kipuću vodu i kuhajte cc 10 minuta na laganoj vatri. Procijedite i u ocijeđenu tekućinu zamiješajte čokoladu koju ste prethodno razlomili na kockice i slatko vrhnje.
Sve zajedno zagrijavajte uz neprestano miješanje dok ne uzavri, potom uklonite s vatre, dodajte cimet i sipajte u šalice. Ovaj napitak će vas dodatno zagrijati zbog đumbira i njegovog prirodnog svojstva pojačavanja cirkulacije
3. Napitak od bijele čokolade sa cimetom i muškatnim oraščićima
Obavezan slastan napitak za prohladno vrijeme definitivno mora biti vruća čokolada, a kako bi malo izašli iz klasičnih okvira odlučili smo se za vrući napitak od bijele čokolade! Ovaj kremasti, ukusan napitak, svidjet će se gotovo svakome ko ga kuša.
Sastojci:
600 ml mlijeka
100 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
5 žličica likera od naranče
žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
600 ml mlijeka
100 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
5 žličica likera od naranče
žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
Mlijeko stavite da se zagrije na laganoj vatri i dodajte bijelu čokoladu koju ste prethodno razlomili na kockice.
Neprestano miješajte dok se čokolada ne rastopi zatim uklonite sa vatre. Dodajte liker od naranče i cimet, pa sve zajedno dobro izmiješajte. Slatko vrhnje napravite u šlag te lagano dodajte smjesi sa mlijekom i čokoladom. Razlijte u čaše ili šalice i pospite cimetom i muškatnim oraščićem.
4. Vruče vino sa cimetom i narančom
Da li se uopće može zamisliti ciča zima bez kuhanog vina. Za recept naše top 10 liste ugodnih napitaka za hladne dane odlučili smo se objaviti malo začinjeniju varijantu vrućeg napitka na bazi crnog vina. Ovaj napitak će zasigurno zagrijati i one najzimogroznije!
Sastojci:
500 ml crnog vina
300 ml svježeg soka od naranče
naranča
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
nekoliko zrna klinčića
500 ml crnog vina
300 ml svježeg soka od naranče
naranča
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
nekoliko zrna klinčića
Naranču dobro operite i nasjeckajte na kolutiće, te u četiri kolutića zabodite klinčiće. Preostale kolutiće prepolovite i rasporedite u čaše. Vino, sok od naranče i šećer zagrijavajte dok ne proključa. Dodajte cimet, sve zajedno zamiješajte i razdijelite u čaše. Na svaku čašu kao ukras zakačite kolutić naranče s klinčićem.
5. Jagertee - tradicionalni austrijski napitak za hladne dane
Ovaj tradicionalni austrijski napitak koji bi definitivno zagrijao i santu leda radi se od crnog čaja, ruma i voćne rakije savršen je za grijanje u hladnim zimskim danima i noćima, a najčešće ga možete kušati na austrijskim skijalištima.
Sastojci:
500 ml crnog čaja
125 g šećera
korica cimeta
3 klinčića
500 ml crnog vina
60 ml ruma
60 ml voćne rakije
500 ml crnog čaja
125 g šećera
korica cimeta
3 klinčića
500 ml crnog vina
60 ml ruma
60 ml voćne rakije
U lonac uspite šećer, dodajte 100 ml vode i na srednje vatri prokuhajte i napravite sirup od šećera te ostavite da se karamelizira. Kada postignete željenu boju karamela, dodajte vrući crni čaj, koricu cimeta, klinčiće i pričekajte da se u karamel rastopi u tekućini. Zatim dodajte crno vino i prije nego što sve skupa zavri, uklonite s vatre, dodajte rum i voćnu rakiju, uspite u prikladne šalice te
6. Topli ljubavni napitak
Ima li što ljepše od toga kada se u hladnim zimskim večerima sklupčate na kauču uz voljenu osobu uz nekakav dobar film i ljubavni napitak. Složit ćete se s nama ako kažemo da ovo zvuči primamljivo. Dakle naša lista neće proći bez spomena na ljubav i to sa savršenim vrućim ljubavnim napitkom.
Sastojci:
400 ml punomasnog mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
2 vrećice vanili šećera
1 štapić cimeta
1 čili papričica
2 žlice smeđeg šećera
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica likera Amareta
2 žlice čokoladnih mrvica
400 ml punomasnog mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
2 vrećice vanili šećera
1 štapić cimeta
1 čili papričica
2 žlice smeđeg šećera
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica likera Amareta
2 žlice čokoladnih mrvica
U mlijeko dodajte 2 vrećice vanili šećera ,smeđi šećer, cimet i čili papričicu. Sve skupa kuhajte na laganoj vatri dok ne zavri, pa dodajte čokoladu koju ste prethodno razlomili na kockice i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Sklonite sa vatre, pa nakon 10 minuta izvadite cimet i čili, pa smjesu ponovo zakuhajte dok ne uzavri. Sklonite sa štednjaka i dodajte Amareto, sipajte u 2 visoke čaše te ukrasite slatkim vrhnjem kojeg ste napravili u šlag, ali ne do pune čvrstine, već da ostane kremast i mrvicama čokolade.
7. Domaći punč s jajima
Ovo se piće, zapadnoeuropskim običajima, uglavnom poslužuje za Božić i u novogodišnjoj noći. Ugodan, aromatični punč u Europu je čak iz Indije došao preko engleskih moreplovaca u 16. stoljeću. Novi okus oduševio je visoko europsko društvo, ali napitak nije dugo pripreman po izvornoj recepturi od vode, vina, voća, limunovog soka i začina već se vremenom obogaćivao raznim sastojcima, šećerom, medom, rakijom, rumom, čajem, jajima itd. Mi smo se ovdje odlučili za recept s jajima, narančom i limunom.
Sastojci:
1 l vode
1/2 dag čaja
50 dag šećera
2 naranče
2 limuna
6 jaja
1/4 l ruma
1 l vode
1/2 dag čaja
50 dag šećera
2 naranče
2 limuna
6 jaja
1/4 l ruma
U kipuću vodu skuhajte nešto manje od 1/2 dag čaja, procijedite i sipajte u posudu, dodajte 50 dag šećera, naribanu koru od naranče, 4 žumanjka, i 2 cijela tučena jaja, sok od 2 sočne naranče i 2 limuna. Sve zajedno tucite žicom za snijeg, kuhajući na laganoj vatri dok ne dobijete zgusnutu smjesu. Skinite s vatre te i dalje tucite dok se ne ohladi. Dodajte 1/4 l ruma i ponovo zagrijte kako bi poslužili vruće.
8. Vrući napitak od mlijeka s medom i klinčićima
Ovaj topli mliječni napitak je savršen za popiti prije spavanja. Djeluje vrlo relaksirajuće, a osobito dobro dođe u zimskom periodu.
Sastojci za 4 šalice napitka:
1 l mlijeka
4 velike žlice meda
4 klinčića
1 velika žlica cimeta u prahu
1 l mlijeka
4 velike žlice meda
4 klinčića
1 velika žlica cimeta u prahu
Prvo u prozirne šalice ili čaše stavite po jednu punu žlicu meda. Ostavite na stranu. U posudu za kuhanje stavite mlijeko i pustiti da se kuha na laganoj vatri. Kad se pojave sitni balončići po rubovima posude, uklonite sa vatre. Dodajte klinčiće i cimet u prahu. Poklopiti i ostaviti 20 minuta da odstoji. Nakon toga posudu ponovo vratiti na štednjak i kuhajte na jakoj vatri dok ne uzavri, zatim sklonite sa vatre i pomoću žlice odstranite klinčiće. Tako vruće mlijeko i to količinu za samo jednu šalicu sipajte u blender i pustiti da se miksa oko 50 sekundi na jakoj brzini. Uraditi isto i sa preostalim mlijekom - za svaku šalicu zasebno. Tako pripremljeno mlijeko odmah sipajte u šalice u koje ste prethodno stavili med, i miješajte dok se med ne istopi. Ukrasiti sa pjenicom od mlijeka koja se stvorila prilikom miksanja u blenderu.
9. Vruća kava s cimetom
Ako se oslanjate na kavu kako bi ste progurali kroz novi dan ili ga pak započeli, ako vam nedostaje sna kava je zasigurno napitak koji će vam u tome pomoći. Uz užitak koji vam ispijanje kave pruža možete biti mirni jer, ako nemate nekih zdravstvenih poteškoća zbog kojih bi trebali isključiti kavu, šalica do dvije dnevno ne bi vam trebalo škoditi. Nadalje tu je i cimet - poznat kao jedan od najzahvalnijih i najčešće korištenih začina kod pripreme poslastica na bazi kave, tako da smo se odlučili napisati recept koji sadrži kombinaciju:
Sastojci za 6 šalica napitka:
3 šalice kave (filter kave ili procijeđene turske)
½ šalice (cc 1dl) punomasnog slatkog vrhnja/vrhnja za kavu
1 šalica smeđeg šećera
2 žlice omekšanog maslaca
¼ žličice smljevenih klinčića
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog cimeta
kora 1 naranče podijeljena na 6 dijelova
kora 1 limuna podijeljena na 6 dijelova
3 šalice kave (filter kave ili procijeđene turske)
½ šalice (cc 1dl) punomasnog slatkog vrhnja/vrhnja za kavu
1 šalica smeđeg šećera
2 žlice omekšanog maslaca
¼ žličice smljevenih klinčića
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog cimeta
kora 1 naranče podijeljena na 6 dijelova
kora 1 limuna podijeljena na 6 dijelova
U svaku šalicu zasebno stavite po jedan komad limunove i narančine kore. U posudu umiješajte maslac, šećer, klinčiće, muškatne oraščiće i cimet. Odvojeno promiješajte kavu i slatko vrhnje ili vrhnje za kavu i dodajte začinima sa šećerom. Sipajte u šalice i promiješajte dok je još toplo.
0. Vruća čokolada s čilijem
Ovisnici o čokoladi, za koju se zna da u sebi sadržava umirujuće djelovanje, su zapravo ovisnici o triptofanu esencijalnoj aminokiselini s nizom važnih funkcija u metabolizmu organizma. Jedna od njih je da je prekursor za sintezu neurotransmitora tipa serotonin bez kojeg nema zdravog sna. U kombinaciji s ugljikohidratima izaziva pospanost - dakle uspavljuje, opušta, relaksira. A čokolada u kombinaciji sa čilijem bi se vjerojatno mogla usporediti sa nekim nezabranjenim i dostupnim narkotikom. Stoga smo se odlučili za ovaj egzotičan recept za istinske čokoljupce:
Sastojci:
3 šalice mlijeka
1/2 štapić vanilije (prepolovljene uzduž)
2 čili papričice (rasječene i bez sjemenki)
1 manji štapić cimeta
70g kvalitetne tamne čokolade (slatke)
smeđi šećer (po želji)
3 šalice mlijeka
1/2 štapić vanilije (prepolovljene uzduž)
2 čili papričice (rasječene i bez sjemenki)
1 manji štapić cimeta
70g kvalitetne tamne čokolade (slatke)
smeđi šećer (po želji)
Na laganoj vatri kratko prokuhajte mlijeko sa štapićem od vanilije, cimetom i čilijem. Naknadno dodajte naribanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi u mlijeku, te uklonite s vatre i ostavite 15 minuta da odstoji i upije aromu začina. Izvadite potom sve začine i servirajte (napitak se naknadno može dodatno zagrijavati).
Izvor: najbolje.info
Nema komentara:
Objavi komentar