subota, 6. siječnja 2018.

Prhke, mekane mak kiflice: Fantastično ukusne


Kiflice sa makom oduševit će svakog ko ih proba
Sastojci za fil:
100 ml mlijeka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
naribana korica od polovine limuna
Za tijesto:
kašičica praška za pecivo
jaje
150 g putera
korica i sok od polovine limuna
75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
375 g brašna
60 g šećera u prahu
Priprema:
1. Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.
2. Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.
3. Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.
4. Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.
5. Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.

avaz.ba

Nema komentara:

Objavi komentar